
Hopeinen Lyhty - iloa, valoa ja väriä elämään
RATKAISUKESKEINEN TAIDETERAPIA
Olen huomannut, että joskus on helpompi keskustella omasta elämäntilanteesta ja arjen tapahtumista rennommin samalla, kun piirtää tai maalaa. Kuvan tekeminen keskustelun ohessa voi auttaa sinua selkeyttämään omaa tilannettasi, jäsentämään haastettasi ja luomaan kokonaiskuvaa asiastasi. Taideterapiassa taidetyöskentely on osa ajattelunprosessiasi, alitajunnan työstäessä pulmalliseksi kokemiasi asioita. Työskentely pitää sisällään keskustelua, taideterapeuttisia menetelmiä ja harjoitteita.
Ratkaisukeskeisen taideterapian voidaan nähdä olevan hyvinvointitaidetta, joka on taiteellista ja osallistavaa toimintaa. Tavoitteena on ihmisten elämänlaadun, henkisen vireyden ja terveyden edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen.
Ratkaisukeskeinen taideterapia yhdistää erilaiset ratkaisukeskeiset menetelmät ja luovan ilmaisun. Taideterapiatyöskentelyä kuvataan usein prosessina tai sisäisenä matkana, johon liittyy oman itsen ja elämän tutkiminen uudesta näkökulmasta käsin. Voit mm. tutkia omia voimavarojasi, luovuuttasi ja omia keinojasi ratkaista haasteellinen elämäntilanteesi.
Taideterapia voi antaa sinulle mahdollisuuden käsitellä ja tuoda konkreettisesti näkyviin omia kokemuksiasi kuvien ja symbolien avulla maalaamalla, piirtämällä, valokuvaamalla, savea työstämällä tai millä muulla luovalla tavalla tahansa.
Tavoitteena on auttaa sinua selkeyttämään ajatuksiasi ja suuntaviivojasi oman itsesi ja elämäsi suhteen. Joskus esimerkiksi savitöiden lomassa käyty keskustelu voi huomaamatta tarjota sinulle uusia näkökulmia ja yllättäviä ratkaisun mahdollisuuksia, jotka selkeyttävät tilannettasi ja vie asioitasi eteenpäin.
Sinun ei tarvitse osata maalata tai piirtää, eikä sinulla tarvitse olla taiteellista harrastuneisuutta tai koulutusta. Voit ja saat luoda vapaasti omalla tavallasi ja tyylilläsi rennosti, ilman suorituspaineita.
Taideterapia soveltuu monenlaisiin tilanteisiin ja elämän haasteisiin, kuten esimerkiksi
- työhön, työpaikan ihmis- ja vuorovaikutussuhteisiin liittyvissä haasteissa, kiusaaminen, kaltoinkohtelu, työpaineet, stressi, työttömyys, työuupumus, burn out, yksinäisyys, perhe ja parisuhde, lapsettomuus, jännittäminen,
- terveyshuolet, oma tai läheisen sairastuminen, mieliala, jaksaminen, yleiseen hyvinvointiin liittyvät haasteet, masennus, pelot, ahdistus, alakuloisuus, elämän näköalattomuus, unihäiriöt, palautumiseen liittyvät haasteet, itsetunto ja minäkuva jne.
